Standart Sapma

Mezun oldunuz, işe girdiniz. Aynı bölümden mezun olduğunuz arkadaşlarınızla bir whatsapp grubu kurdunuz eski günlerin hatrına. Hepiniz çok heyecanlısınız çünkü hayatınızda elinize ilk kez bu kadar para geçecek. İlk maaşlar alınınca kim ne ısmarlayacak muhabbeti dönüyor grupta. Tamam da hepiniz aynı maaşı almıyorsunuz ki… Ama merak ediyorsunuz bu grubun ortalamasından ne kadar uzaktasınız, çok mu yüksek çok mu düşük yoksa makul sayılabilecek bir para mı kazanıyorsunuz, ee ona göre başka iş bulma seçeneği akıllıca olabilir. Peki buna nasıl karar verseniz acaba???

Grupta zeki ve çevik bir arkadaşınız dahiyane bir fikir atsın ortaya ve desin ki, gruptaki 5 kişinin maaş ortalamasını alalım.

Sonra her birimizin bu ortalama maaşın ne kadar altında veya üstünde olduğunu düşünelim ve ortalamanın 1 birim yukarısında ya da aşağısında olanları kabul edilebilir maaş düzeyi olarak belirleyelim. 1 birim sapmanın altında kalanlar yeni iş aramaya başlasa iyi olabilir. Neden aynı eforla daha az para kazanasınız ki, değil mi? Aynı şekilde 1 birim sapmanın üstünde olanlar da akşam arkadaşlarına birer kilo baklava ısmarlasın bi zahmet. Farkettiyseniz bir birimdir gidiyor. Bu birim dediğimiz şey ne ola ki?

Her birinizin maaşını ortalamadan çıkaralım sonra karesini alalım ki ortalama maaştan ne kadar uzaksınız görelim. Sonra aldığımız tüm kareleri toplayalım ki maaşlarının çeşitliliğini bir diğer deyişle varyansını bulalım.

Hadi bakalım şimdi hodri meydan.

Gülden, senin maaşın 5,678 TL ortalama maaşın 1 standart sapmadan da fazla üstünde kalıyor, hadi yine iyisin.

Bu durumda yeni iş araması gereken sadece Hakan.